Легенда о душистом горошке

Любовь Николаевна Сушко
Легенда про запашний горошок. (чину)

(східна)


Звідки взявся той горошок
В вантажі на кораблі!
Не поганий, не хороший,
Плив від рідної землі.

Де рослина, що вродила
Те насіннячко чудне?
Чи людина де ходила,
Та й взяла собі одне?

Та на палубі зронилось
Із кишені, крізь діру...
Покотилось... покотилось...
Може, люди й підберуть?

Корабель пливе. Вітрила
Свіжий вітер підганяв...
- Де ти зникла, земле мила? -
Це горошок і не знав.

Промайнуло часу доста -
Корабель кудись пристав...
І горох на землю просто
З вантажем тим і попав!

Та в землиці й проростає,
Догори погнав стебло...
Чує, ніби хтось питає:
- Що це, друзі, за зело?

Звідки пагінець прибитий
В нашу Індію-красу?
Гостя слід нагородити,
Хай живе та п'є росу! -

Це були індійські боги...
Порішили: - Зацвіте! -
І вділили - мати змоги
Квітування не просте!

І корабликом стеблина
Уквітчалася... Дива!
На стеблині ніби лине,
Квіт блакитний розлива!

Наче колір океану,
Що його сюди приніс...
Батьківщиною вже стане,
Край, де квіткою він зріс.
    6.07.2013 г.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -