Янка Купала. Вахлак

Юрий Лифшиц
Мужик я, значит, все и всюду
(наш мир огромен как-никак)
смеются надо мной прилюдно,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Я сроду не учился в школе,
язык мозолить не мастак,
зато с утра до ночи в поле,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Под крики, брань и униженье
хлеб добываю, как батрак,
без праздников и воскресений,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Детишки вечно просят кушать,
а у жены худой башмак,
но в доме нету ни полушки,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Я с малых лет в пыли и в поте,
состарюсь — тоже будет так:
как скот, прикован я к работе,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Я сам лечусь, когда недужу:
я знахарь, как любой бедняк;
мне ваших лекарей не нужно,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Я гол и бос — помру не охну,
под корень срезан, как сорняк;
а может, как собака, сдохну,
ведь я мужик, ведь я вахлак.

Но сколько б я ни прожил, братцы,
покуда не сошел во мрак,
я человеком буду зваться,
хотя мужик я и вахлак.

Спросите — воплем я отвечу,
иначе не смогу никак:
«Глумитесь — жить я буду вечно
и как мужик, и как вахлак!»

23 — 26 ноября 2019



Янка Купала

Мужык

Што я мужык, усе тут знаюць,
I, як ёсць гэты свет вялiк,
З мяне смяюцца, пагарджаюць, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Чытаць, пісаць я не умею,
Не ходзіць гладка мой язык...
Бо толькі вечна ару, сею, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Бо з працы хлеб свой здабываю,
Бо зношу лаянку i крык,
I свята рэдка калi знаю, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Галеюць дзеці век без хлеба,
Падзёрты жончын чаравік,
Не маю грошы на патрэбу, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Заліты потам горкім вочы;
Ці я малы, ці я старык, —
Працую, як той вол рабочы, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Як хвор ды бедзен — сам бяруся
Лячыць сябе: я чараўнік!
Бо я без доктара лячуся, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Што голы я павінен згінуць,
Як той у лесе чашчавік,
І, як сабака, свет пакінуць, —
Бо я мужык, дурны мужык.

Але хоць колькі жыць тут буду,
Як будзе век тут мой вялік,
Ніколі, браткі, не забуду,
Што чалавек я, хоць мужык.

І кожны, хто мяне спытае,
Пачуе толькі адзін крык:
Што хоць мной кожны пагарджае,
Я буду жыць! — бо я мужык!