Мгновенья прошлого... Пер. на болг. Росен Русев

Лилия Охотницкая
Мгновенья прошлого всплывают.
Нам память возвращает их.
А в жизни всякое бывает.
Бывает, что какой-то миг
Так в память врезался отлично
И очень долго в ней живет,
Какой-нибудь сугубо личный
Малоприятный эпизод.
То вдруг припомнится хороший
Момент, который дорог мне.
Тогда подумаю: „О,Боже,
Была я счастлива вполне“
Мгновенья прошлого - мгновенья
Откуда-то издалека.
Они приносят нам волненье
Порою из-за пустяка.
Что поважнее - позабыто.
А что не очень - тут как тут.
Страницы прошлого раскрыты
Они близки, они живут.
*
Изплуват отминали мигове.
Нашата памет ги връща.
Но в живота всичко се случва.
Това става за миг.
И си спомних отлично,
Колко дълго с нея живях,
Като нещо толкова лично,
От неприятен епизод.
Припомням си момента добър,
Който ми е скъп.
Мисля си тогава: О, Боже,
Напълно съм щастлива.
Мигове от миналото - мигове
Отнякъде далеко,
Те носят ни вълнения
Понякога за дреболия.
По важното е позабравено.
Останалото си е точно тук.
От миналото страниците са разкрити,
Близки са, и живи.