Delightful Memories

Залина Касумова
            Dedicated to the beautiful island of Cyprus

The sea of huge size which enchants you forever
As soon as you see it and plunge into waves,
Chic beaches of white sand - I’ve seen such never! -
Are really magic and give rise to raves.

So beautiful legends and myths came from here,
And stones were eyewitnesses of ancient times.
Repose and delight generate atmosphere
Not leaving the place for infringement and crimes.

Abundance of flowers and thickets of cypress,
The fragrance of love which excites and attracts -
These words are devoted to marvelous Cyprus,
The magical potion which really acts!

Oh, Grecian music! It captured me fully!
It’s gentle and sad, and then passion a lot…
My week-long vacation on this land was truly
Delightful enough but, alas, very short…

Adieu, dear Cyprus! Who knows if I ever
Come back to your sun-kissed and beautiful land.
Please flourish henceforth! I’ll be happy if never
Invisible bond between us has the end!


Подстрочный перевод

Приятные воспоминания

             Прекрасному острову Кипр посвящается


Огромное море, которое очаровывает вас навсегда,
Как только вы увидите его и погрузитесь в его волны;
Шикарные пляжи из белого песка (я никогда не видела таких),
Божественны  и являются причиной повального увлечения...

Такие красивые легенды и мифы вышли отсюда,
И камни были свидетелями древних времен.
Покой и наслаждение создают атмосферу,
В которой нет места правонарушениям и преступлениям.

Обилие цветов и заросли кипариса,
Аромат любви, который волнует и манит...
Все эти слова посвящены  великолепному Кипру -
Волшебному зелью, которое действительно излечивает!

О, греческая музыка! Она полностью меня захватила!
Она то нежная и печальная, а то очень страстная...
Мой недельный отпуск на этой земле был действительно
В меру прекрасным, но, увы, очень коротким ...

Прощай, любимый Кипр! Кто знает,  вернусь ли я когда-нибудь
На твою прекрасную, зацелованную солнцем землю?
Процветай и впредь! Я буду счастлива, если никогда
Невидимая связь между нами не прервется!