Голуб

Татьяна Бевз
Голуб прилітає до вікна...
Осмілів — у скло постукав дзьобом:
“Тук-тук-тук, та-та, та-та, та-та,
почастуйте птаха житнім хлібом”.

Це ж з дитинства завчений наш знак!
Тук-тук-тук... — так стукав тільки тато,
мій найкращий, веселун, добряк!
Може ти так просишся у хату?

Як же ти знайшов мене, скажи?
Хвилювався, скучив, прагнув бачить,
залишив невже які борги,
чи у неба випросив побачень?

Спогади твої вляглися в сни.
В них іще малий, долаєш ниву.
Всіялося лихо на землі,
виїло від голоду кропиву.

І тягли вози померлих і живих
десь за місто, у рови-могили.
Зберегли батьки обох синів,
у собі людину не згубили.

З тих часів ласує житній хліб...
Далі що? З війни чекав на батька,
сам на фронті захворів на тиф
на шляхах поблизу Первомайська.

У шпиталі: “Этот не жилец.
Не кладите даже в коридоре.
Жалко, что совсем еще юнец,
впрочем, что там..., все мы на отборе”.

Пощастило... янгол допоміг,
небайдужа стрілася людина —
медсестра-вдовиця, в сорок літ
схоронила чоловіка й сина.

Написала матері листа,
узяла до хати і зцілила.
В допомозі істина проста:
спрага до життя — вагома сила.

Наш уклін вам, жінко до землі!
За велике материнське серце.
Батько вас шукав після війни,
не знайшов... згоріло те кубельце.

Дід мій не вернувся із борні,
а бабуся весь свій вік чекала...
Хай же щезнуть війни на землі!
Згинуть ті, кому смертей замало!

Таня СВІТЛА
08.2019 р.
Робота О. Щупляка "Великі жорна"