За небакраем

Мечислав Курилович
Жыццё заўжды дае пад дых
на самай чорнай яе грані –
ад адзіноты ўдваіх
да адзіноты ў кампаніі.
*
Засталося толькі таямніцаю:
пра ўсё на белым свеце помніў я і знаў –
як жа засарыўся эрудыцыяй
з мыслівыдзяленнямі канал?
*
Чыталі нада мною прачулы некралог,
дзе ўсе грахі людскія чэзнуць,
і раптам ахапіў маю душу спалох,
што я магу ад смеху ўваскрэснуць.
*
Шкадую, што ў настроі паніхідным,
калі яго піяраць з пазалотай,
не хопіць моцы рэплікай яхіднай
развеяць абаяльную маркоту.
*
Ніхто не ведае мой боль,
напэўна, з ім сыграю ў скрынку,
і ўспомняць любы мой мазаль
сябры маўчаннем на хвілінку.
*
Я так люблю хвалу – дарунак асаблівы,
як дыфірамбны з выпадку  маналог.
О, як ніхто, я быў бы тут шчаслівы
паслухаць шчэ з нагоды ўласны некралог.
*
Час затупіў вастрыё
жыцця з поўнаю чашай:
гэта гады забіраюць сваё,
а ў нас аднімаюць наша.
*
Калі і як, і дзе астыну
паганым вокам дзень прарочыць,
бо для таго, каб свет пакінуць
мне дастаткова і падскочыць.  
*
Жыцця стабільнасць мае крэда,
дзе не патрэбен курс валют:
ісці ў апошні шлях не трэба –
з пашанай людзі аднясуць.


Гарыкі Ігара Губермана,
скампанаваныя ў адпаведнасці
з аснаўной думкай.


На языке оригинала

Довольно тускло мы живём,
коль ищем радости в метании
от одиночества вдвоём
до одиночества в компании.
*
Сызмальства сгибаясь над страницами,
всё на свете помнил он и знал,
только засорился эрудицией
мыслеиспускательный канал.
*
Прочтите надо мной мой некролог
в тот день, когда из жизни уплыву;
возвышенный его услыша слог,
я, может быть, от смеха оживу.
*
Мне жаль, что в оперетте панихидной,
в ее всегда торжественном начале
не в силах буду репликой ехидной
развеять обаяние печали.
*
Никто из самых близких поневоле
в мои переживания не вхож,
храню свои душевные мозоли
от любящих участливых галош.
*
Увы, я слаб весьма по этой части,
в душе есть уязвимый уголок:
я так люблю хвалу, что был бы счастлив
при случае прочесть мой некролог.
*
Стало тише мое жилье,
стало меньше напитка в чаше,
это годы берут свое,
а у нас отнимают наше.
*
Того, что будет с нами впредь,
уже сейчас легко достигнуть:
с утра мне чтобы умереть -
вполне достаточно подпрыгнуть.
*
У жизни есть ещё одна отрада:
испив земного времени сосуд,
иди в последний путь уже не надо –
оденут и прекрасно отнесут.