Яурэйскiя веснiчкi душы

Мечислав Курилович
*
Я з роду сапраўдны яўрэй,
і дух мой, што поўніцца рэкамі,
застаўся тутэйшым з багемных надзей,
хаця і абрэзаны некалі.
*
Яўрэй  Расіі вядзе рэй,
запал у спрэчках сакавіцкі,
бо тут ён болей, чым яўрэй,
і датого ж – атысеміцкі.
*
Мне прыемна яўрэйскае крэда:
на нюх адчувае  ману,
а ў пошуках лёгкага хлеба
першынство не аддасць цыгану.
*
Без карысці ані кроку –
сон у руку здзейсніў спрыт:
Пётр прабіў акно ў Еўропу, 
а туды пралазіць жыд.
*
Душу у Расіі водкай грэлі,
расцілі п’яніц для фавору –
яўрэі так ажыдавелі,
што нават рускім даюць фору.
*
Яўрэйскі след – званок прыкмеце,
яго заўважыш ад парога:
яўрэяў мала на планеце,
а паасобку – вельмі многа.
*
Я каляндар люблю падзей,
дзе даты свецяцца чыісьці:
то тут, то там жыве яўрэй,
што з пекла выскачыў калісьці.
*
Сярод чужых зусім краін
з таварам ходкім і не вельмі
цяпер гандлюе славянін
з яўрэйскім досціпам прыцэльным.
*
Расія з воклічам ура
у прышласць меціць падарожжа:
на трон у пошуках цара
сабе яўрэя знайсці можа.




    На языке оригинала
*
И родом я чистый еврей, и лицом,
а дух мой (укрыть его некуда) -
останется русским, и дело с концом
(хотя и обрезанным некогда).
*
Один еврей другого не мудрей,
но разный в них запал и динамит,
еврей в России больше, чем еврей,
поскольку он еще антисемит.
*
Мне приятно, что мой соплеменник
при житейском раскладе поганом
в хитроумии поиска денег
делит первенство только с цыганом. 

Нет ни в чем России проку,
странный рок на ней лежит:
Пётр пробил окно в Европу
а в него сигает жид.
*
В российской нежной колыбели,
где каждый счастлив, если пьян,
евреи так ожидовели,
что пьют обильнее славян.
*
Всегда еврей легко везде заметен,
еврея слышно сразу от порога,
евреев очень мало на планете,
но каждого еврея — очень много.
*
Люблю листки календарей,
где знаменитых жизней даты:
то здесь, то там живал еврей,
случайно выживший когда-то.
*
Среди совсем чужих равнин
теперь матрешкой и винтовкой
торгует гордый славянин
с еврейской прытью и сноровкой.
*
Темна российская заря,
и смутный страх меня тревожит:
Россия в поисках царя
себе найти еврея может.