Старият орех

Петр Пенчев
Всяка есен под стария орех
 се събира родът родословен.
Не можем да се наговорим -
всеки е пълен със спомени.

Всеки говори за детството:
кой как доил е козата.
И как ни остави в наследство
 дядо ни - добротата си.

Всеки си спомня асмата
 и сладкото вино от нея,
как ни заварва зората
 прегърнати песни да пеем.

Всеки си спомня хармана
 и двата вола с диканята.
Топлите питки на мама
 със сирене - вкъщи захванато*.

Всеки си спомня седянките
 с музика от чекръците.
Лъжици дървени в гаванките
 и речи на хвалипръцковци.

Всяка есен под стария орех
 се събира родът родословен.
Дай Бог, пак да го сторим
 и да умра с очите отворени...
------------------------------------
*захванато(диал.)=заквасено

06. 03. 2012 г.
529 Б. Алекс.
Петр Пенчев