Едит Пиаф

Величка Николова -Литатру 1
ЕДИТ ПИАФ

Родена на улица, изоставена там.
Израсла на улица в мизерия и срам.
Изригнала на сцената със певчески плам.
Взривила Вселената с гласа си голям!

Вeличка Богданова - Литатру1


ЕДИТ ПИАФ НИ РАЗКАЗВА
Автор - Величка Николова - Литатру1


Родена съм във "лунна нощ"
на улицата като птичка.
Без жал и капчица любов
са ме оставили самичка!
Отглеждана съм тук и там,
а улицата ми е Кръстник.
"Врабчето" ме наричат. Знам.
Гладът бе моят верен спътник.
Оглозгваше ме този Глад
и милост нямаше към мене,
а дрехите ми бяха в смрад...
В душата ми талантът дреме!
На улицата опознах
от другата страна -  медала...
Изпитах болка, любов, страх
и прегрешения съм дала...
Но ето, че пристигна ден,
във който Късмет ме споходи.
На ен- тия си ден - рожден
с талант на сцената проходих.
И лееше ми се гласът,
като на Славей се въздигна,
и възхити ми се Светът -
на пиедестал ме издигна!
И станах "Вечната Едит",
но аз "Врабчето" си оставах.
С глас Божи пеех ви мотив,
с душа на улица приставах!
*
Живяла в падения и висини.
Умряла в мизерия и навици зли!
Но вечно в сърцата ни тя ще гори!
Талант диамантен е! Все ще блести!

Литатру
България, София

Благодаря на Фейсбук за снимката на Едит Пиаф.