Пакiнуты бусел

Ольга Жогло
    Зусiм адзiн на мокрым лузе,
  Сярод няскошанай травы,
  Стаiць, як прывiд, белы бусел,
  Счарнелы, хворы, ледзь жывы.
 
   Па лузе часам праплываюць
  Каровы ў шэрым  туманЕ-
  Iх белы птах не заўважае-
  Ён бачыць Афрыку ў сне.

   Ён снiць, што здарылася дзiва,
  Што ён дагнаў сваiх братоў
  I з імi ў Афрыку - шчаслiвы!-
  Ляцiць, далей ад халадоў.

   Але браты, сябры далёка,
  Каля гарачых мораў, скал...
  А ён застаўся, небарака,
  Такi ўжо лёс яго спаткаў,

   Каб, нарадзiўшыся крылатым,
  У неба крылаў не падняць,
  Каб аднаму- сярод балотаў-
  Ад сцюжы, голаду сканаць!
 
   I ён памрэ- самотны, хворы.
  Засыпле крылы снега пух...
  Заплача з роспачы i гора
  Неабыякавы пастух