Родной дом в деревне на украинском

София Святодухова
Рiдна хата

Присвячується моєму другу Олегу Б.

Я пам’ятаю рідну хату -
білесенька та чепурна –
черешня жовта, вишні, сливи,
розмови наші до темна.

Я пам’ятаю яр зелений:
уранці – ягоди смачні,
а уночі – зоряне небо
і зорепад... а ми малі

Спостерігали за зірками
і намагались зрозуміть:
що відбувається у світі,
що зірка падає, летить?

Минуло все... та як забути
село і хату, і город?
Бувало, підеш по цибулю
(бабуся варить смачний борщ),

А там – часник і мак, петрушка,
і зав’язались огірки,
а у садку – яблука й груші -
як рай на Матінці Землі!

І аґрус жовтий, аж солодкий,
збирали всі, щоб не пропав
(бабуся все переживала,
щоб позбирали урожай).

У клубі всі – дівчата й хлопці!
були і танці і кіно;
бувало, підемо на поле –
додому несемо горох.

До Паски готувались вправно:
білили хату цілий день,
а у кутку була ікона,
годинник був біля дверей...

Бабуся смачно готувала:
уранці вже варила борщ,
поки я спала – управлялась,
і прокидалось все село.

Бабусю дуже всі любили,
у неї подруги були,
вони збирались кожен вечір
у хаті і на вулиці.

Криниця – зразу біля хати,
вода прозора і смачна!
Зараз такої і не знайдеш -
жива і чиста, мов сльоза!

Де все поділось, Боже правий?
а це ж було моє життя...
Бабуся вже давно на Небі,
а в хаті – вічність не була...

У серці щось живе і тепле,
як згадую своє село,
і рідна хата, мов озерце,
тепла, любові і турбот

про мир, добробут, довголіття,
про злагоду і ніжність мрій…
І вірю я, що Божа Мати
благословила весь наш рід!


Ілюстрація: українська хата