The Moon Light. from Balmont

Елизавета Судьина
When the moon shines in darkness of the night
With crescent moon, so brilliant and gentle,
My soul seeks another world, entrapped,
enchanted by all distant and all spaceless.

To forests, mountains and snow-white peaks
I race in my dreams, as if sick in spirit,
keep vigil over the world's serene peace,
I breath the moon and I am crying sweetly,

I'm drinking this pale radiance and beam,
Like an elf, swinging in the grid of rays,
I'm listening to what the silence says.

All sorrows of my kin are far away,
The whole earth's fight is alien to me,
I am a cloud, I am a breeze breath.


***
ЛУННЫЙ СВЕТ. Бальмонт

Когда луна сверкнет во мгле ночной
Своим серпом, блистательным и нежным,
Моя душа стремится в мир иной,
Пленяясь всем далеким, всем безбрежным.

К лесам, к горам, к вершинам белоснежным
Я мчусь в мечтах; как будто дух больной,
Я бодрствую над миром безмятежным,
И сладко плачу, и дышу — луной.

Впиваю это бледное сиянье,
Как эльф, качаюсь в сетке из лучей,
Я слушаю, как говорит молчанье.

Людей родных мне далеко страданье,
Чужда мне вся земля с борьбой своей,
Я — облачко, я — ветерка дыханье.