Колокола

Алексей Михайлов 6
Бьют колокола на башне, звон стоит над крышами,
Возвещая каждому: мир настал в стране.
С фронта возвратившиеся голос ваш услышали
И с трудом поверить могут, что конец войне.

Муками пропитанный и болью переполненный,
Скорбный звон ваш раздавался посреди зимы,
В дни, когда родители, оплакивая воинов,
Пели погребальные, прощальные псалмы.

Вечно будут помнить эту зиму с её бедами,
С кладбищами тесными, где кресты росли!
Со слезами горькими и со щеками бледными
Матери на гроб бросали первый ком земли.

Неужели ваш язык не загорелся пламенем,
Не отнялся, оглашая горестную весть?
Неужели медный сплав не треснул от страдания
И от боли тех людей, чьих ран не перечесть?

Голос ваш недрогнувший – явление чудесное,
Чище, чем когда-либо он теперь гудит!
Словно муки матери обернулись песнею,
Выплеснувшись музыкой из скованной груди.

Перезвон разносится полнозвучным пением,
Каждый колокол из боли заново отлит:
Ратный труд останется без благословения,
Коль слеза кровавая его не окропит.

Сердце всякого, услышав эти звуки нежные, 
Тоже обновляется и бьётся всё ровней.
Каждый, обернувшись в покрывало вихря снежного,
Снова ощущает близость родины своей.

Перед беспокойными, бунтующими душами
Вы явите свет звезды, что мир нам принесла,
Не подвластен смерти тот, кто ваш голос слушает,
Вы несёте нам благую весть, колокола.


Kellot

Kellot, jotka rauhaa nyt julistatte tornista
Kauas yli kattojen ja hankiaavain taa,
Miehet teit; kuulevat, tulleet tulihornista,
H;mm;styen kuulevat he joulun sanomaa.

Kuinka paljon tuskia, kuinka paljon murheita
Humisitte ilmoille, vain aavistaa en voi,
;itimme kun sattoivat poikiansa urheita
Kirkkotarhan k;tk;ihin ja hautavirret soi.

Ken eri elinaikansa muistais sit; talvea,
Risti ristiin liittyen kun kohos kummullaan!
Moni silm; s;rkyv;, moni poski kalvea
Tuijotteli haudan nieluun ammottavaan.

Eik; kieli kellonkin polttanut kuin valkea,
Suru kun niin suunnaton sai tulkiksensa sen?
Eik; povi vaskenkin pakahdu ja halkea,
K;rsimysten m;;r; kun on ylenpalttinen?

Ihme suuri: ;;nenne viel’ ei ole murtunut –
Kirkkaampana soi se nyt kuin ennen milloinkaan!
Niinkuin rinta kahlittu, kivusta jo turtunut,
Lauluun puhkee syvimp;;n taas vapahduttuaan.

T;ytel;imm;t soinnut soi kellojen nyt malmista,
Uudelleen kun p;tsiss; ne tuskain valettiin:
Pyhitt;; ei ihminen ty;t;ns; voi valmista
Ennenkuin sen kastanut on verikyyneliin.

Uus on sointu kellojen, uus on niiden kuulija, entinen jos n;;lt;;n, niin syd;melt;;n uus,
Vaipakseen kun kietoo h;n talven pyrytuulia,
Tuntee, kuinka liki maat’ on j;lleen avaruus.

Kellot, jotka soitatte sanomaanne kallista,
Voittajiksi kuoleman te meid;t vihkik;;,
Valaiskaa te mielt;mme, viel; kapinallista,
N;kem;;n se t;hti, jota kaikki eiv;t n;;.