Ты был прав! Нужно жить...

Генка Богданова
Автор: Марина Татарская


*22 июня - День рождения моего папы...

"Жизнь прошла, будто птица взмахнула крылом"...
Произнёс последнее ..."Очень люблю тебя, дочка"...
Воском плакали свечи в отчаянии большом:
Ты ушел. Я - одна. Всё сказано... Точка.

Ты опора моя, моя истина, пламя  огня,
Что в ночи освещало в любую невзгоду.
Не забуду  тебя! Никогда не забуду тебя!...
Я тебя ощущаю душой в любую погоду...

Дождь идёт - и ты сердцем стучишься в окно,
Пробивая слезой эти серые гулкие крыши...
Я с тобой! Я с тобой... Я с тобой  всё равно!
Не могу я тебя в каждой капле не слышать...

Дождь идёт - и ты сердцем стучишься в окно,
Пробивая слезой эти серые гулкие крыши...
Я с тобой! Я с тобой... Я с тобой  всё равно!
Не могу я тебя в каждой капле не слышать...

Когда Вера нужна - словно ты узнаёшь о том,
Расцветая созвездьями пышной махровой сирени,
И, как страж вдохновенный за тонким души окном,
Отправляешь мне правильный цвет измерениий.

      
Мы с тобой - два крыла! Небо наше всегда - одно!
В океане безбрежном мы парные вёсла у лодки...
Никогда мне с тобой не бывает глубоким дно -
Вижу парус!... Как образ летящей твоей походки.      

Ты учил меня слышать правильные слова,         
Что просты и правдивы, добром лечат душу...
Ты  был прав!... Нужно жить! Не устану одна
За двоих я Володю Высоцкого слушать...


       

ТИ БЕШЕ ПРАВ! ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ…
Поетический перевод с русского: Генка Богданова

/22 юни, е рождения ден на моя баща /


„Животът свърши - лек мах на птичи крила“…
Прошепна ми преди края: „ Дъще, обичам те, знай!“
Свещите изплакваха  с восъчни сълзи тъга.
Тръгна! Сама съм! Всичко е казано…Край!

Ти, моя упора, моя истина, пламък в нощта,
пътя ми озарявал през мрачните нощи,
не ще те забравя! Вечно ще те нося в гръдта
през всички сезони, душата ми с тебе е още.   

Дъжд  вали - в стъклата сърцето ти  бие,
сълзи  се стичат по тези покриви мокри и сиви…
Аз съм с теб! С теб съм!…С душа ще те открия,
чувам те в гласа на всички капки игриви…

Щом вяра е нужна  - ти ще почувстваш това.
Ще цъфне в съзвездия  цвят   люляков – пищен, богат,
като страж вдъхновен  през стъклена, тънка   душа,
ти ще ми пратиш на мярката точния цвят.

Аз и ти – две крила! Нашето небе е едно!
В океан безбрежен, ние с теб сме две весла на лодка.
С теб дъното му за мен дълбоко не е билО –
виждам платно!...Образ летящ  с твоята походка.

Ти ме учеше да слушам верните слова,
правдиви – по-добър лек за душата няма.
Ти беше прав! Трябва да се живее! Не съм сама,
аз Володя Висоцки  днес  слушам за двама…