Що за племе сме

Величка Николова -Литатру 1
При бай Шошо беше лошо,
но след него ни дъниха,
Гошо, Сгейчо, Шкембар Пейчо,
Ганчо – До и тем подобни –
все юнаци голобрадци,
между тях и чернобрадци.
Безогледно ограбваха,
„банка в банката” турнаха
и народа съсипаха,
а пандиза отърваха –
даже в Еврото влезнаха.
К`во им дука на удука,
че човек от глад се пали,
друг го веят разни хали,
теб градушка те удари,
мен пороят ме удави.
Битките за политика –
Поток – Южен разгромиха,
който щеше да ни влива
наеми за люта зима.
Сега кой ще договаря,
кой грешките ще оправя?!
Тук приключвам.
Неам време.
И на мене
„не ми дреме” – уча се от политици!
Ще разклащам голи .ици.
Магистралата е близко –
там и политик… си иска.