Честит 1 юни международния ден на детето!

Генка Богданова
ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА
*Писмо от дакелчето Бенджи
до болонезчето Рики *

Автор:
Генка Богданова

Мили Рики,

Днес е празник на децата.
В градовете и селцата
пъстри знаменца се веят,
песни весели се пеят.
По тераси и балкони,
украсени със балони,
има хора пременени,
хубави деца засмени.
Първи юни днес празнуват,
веселят се и танцуват,
и ги черпят с торти сладки
мама, баба, дядо, татко.

Тази радост като виждах
на децата май завиждах..
Туй е лошо чувство, знам,
даже малко ме е срам.
Но нали и аз мечтая
що е празник да узная?!
Да ми купят сладолед,
палачинки с боров мед,
шоколадови бонбони,
цяла връзка със балони…
Като другите деца
да развявам знаменца…
Ала блян това бе, братко.
Да мечтаеш тъй е сладко,
но животът е суров.
Да заплача бях готов.
Но пристигна баба Гени
и донесе тя за мене
дар за кученца безценен –
кокал сочен, скъпоценен,
вързан с панделка красива,
във една кутийка сива.
Ах, така се развълнувах!
Заподскачах,залудувах,
вдигнах весело муцуна
баба нежно да целуна.
Милата, не ме забрави!
Празник и за мен направи.
А сега, съвсем накрая,
искам да ти пожелая
в този хубав, весел час
щастие подобно аз!

Рики,Бенджи те прегръща!
Много здраве в твойта къща!