Як робив же я у пана

Валентина Козаченко
                Ой служив я у пана
                (Українська народна пісня)

                "Як служив  я в пана
                Та й першеє літо та й літо -
                Заслужив я у пана
                Курочку за літо.

                А та курка-чубатурка
                По садочку ходить та й ходить,
                Курчаточок водить та й водить..."

*

Як робив же я у пана
Та й цілеє літечко-літо,
Заробив на пів-жупана*
Та ще й на путівку до Кріта.

А та курка-шкрябатурка,
Що дружина, Гальою зветься,
Вийшла заміж за придурка
Тепер за ним в Грецію пнеться.

Я їй:
- Галю молодая,
Лучче посапай кукурузу,
Повернуся, як злітаю,
Там мені ти будеш в обузу!

На двох гроші нам не хватить,
А назад щоб двом повернуться,
Доведеться заробляти,
Добре в тому Кріті погнуться!

Засмутилась моя жінка,
Днів десь з п'ять ні слова! Мовчала.
Але злості порошинка
В неї  з  ока слізкою впала.

Замотала кусок сала,
Ще й дала півлітру із хати,
Через зуби попрощалась,
Обіцяла, правда, чекати.

Накупався в тому морі,
На Афіни, ох, надивився,
Надоїло, правда, скоро,
Там без Галі ледве не зпився.

Накупив теї олії,
Що з маслинів, (замісто сала),
Та й сиджу на пляжі, млію,
Весь зшмалився, трястя б йо взяла!

Прости мене, моя Галю,
Коханого Петьку-придурка,
Привезу тобі мигдалю,
І ще й на лице штукатурку.

Заробив у пана свого,
Ціле літо не розгинався,
Та й відвіз все для чужого,
Знову з голим задом зостався.

Є в кишені зо дві дірки,
На столі такий-сякий пляцок**,
Апетит не знає мірки,
Ладен з'їсти глини хоч вацок***,

Теї самої святої,
Що з полином в полі злежАлась,
Та з печалі золотої
На чужбині милою стала.


..............................................


* Жупан  -  зипун,  вид тёплой одежды.

** Пляцок -  вид  выпечки.

*** Вацок  -  торба.