Валентина Щиголева -День победы наш праздник особы

Юлияна Великова
День Победы - наш праздник великий, особый - весною,
Он в жестоких сраженьях с фашизмом добыт,
И немыслимо, очень высокой, оплачен ценою,
Никогда он не будет народом забыт!

Пусть злословят враги, очернить нашу память, пытаясь,
И Победу желают присвоить себе.
Но бросок на Берлин совершили, Советские танки,
И, Советский солдат, спас Европу от бед!

И бойцы, всех Советских Республик, сражались с фашизмом,
Так отчаянно в битве, за каждую пядь,
Той земли, на которой родились, своей жили жизнью,
И пришлось храбро всем, им, её защищать!

Неужели весь мир заболел и страдает склерозом,
Бухенвальда не мучал, их, узников стон.
Где ковалась Победа - в тылу, не великих ли Россов?
На фронтах добывалась - забыли о том?
 
И, Советской страны, взвился ввысь красный флаг над Рейхстагом,
Сын отважный её, гордо там водрузил,
Заявив о Победе, планете, немеркнущим стягом,
Что, Советский Союз, тот фашизм сокрушил!

С БЛАГОДАРНОСТ  И  ПРИЗНАТЕЛНОСТ  КЪМ СЪВЕТСКИТЕ ВОЙНИ!
Превела на Български: Юлияна Донева
ДЕН НА ПОБЕДАТА  -  СПЕЦИАЛЕН  ПРАЗНИК

Денят на победата е празник велик специален - на пролет.
В  жестоки сражения с фашизма е той придобит.
И с немислимо  високо платена цена е
и от народа ни той не ще бъде забравен.

Нека злослови врага и да черни нашата памет
и победата нека той иска да присвои .
Но Съветските танкове втурнаха се в Берлин
и съветските войни спасиха Европа от мъки.

Бойци от съюза съветски се биха с фашизма
тъй отчаяно в битка за всяка педя земя..
Земята в която родени са и живеят живота си
и която те  трябваше храбро  да защитят.

Нима целият свят  разболял се  е веч  от склероза?
Не ги ли измъчваха в Бухенвалд не стенеха ли?
Где ковяха победа в тила,  не великите ли руснаци?
На фронта миниран  -  забравиха ли това?

Страната Съветска знаме развя над Райхстага,
Гордо  и смело  синът й издигна го там .
Заявявайки  победа  на   планетата  вечното  знаме
че  Съюзът Съветски  е вече   фашизмът разбил.