Как ни взгляну в своё окно... Ирина Боговина

Кариатиды Сны
ИРИНА БОГОВИНА
Щоразу зиркну крізь вікно
(http://www.stihi.ru/2018/05/10/6682)
-----------------------------------


           ***
Щоразу зиркну крізь вікно,
Чи грім, чи дощ, чи градом сіє,
Чи грюка віхола у скло-
Живу на п"ятому...що вдієш?..

Коли б жила в батьківській хаті,
Там все по іншому, чим в нас,
Там знають всі кого як звати,
Про діда й бабцю водночас...

Там шурхотіння чуєш вітів,
Там поряд все, лиш вийди в двір,
Там все найкраще, що є в світі,
Де вперше світ зустрів, повір...

Щораз всю вулицю скликали
Гуртом робить на дім заміс,
Лимпич з замісу формували,
Опісля співи, танці, сало,
За помічь щедрий могорич...

У вихідні скрізь чулись співи,
Баян, гармошка на селі,
Горлав на всю округу півень,
А ми сміялися малі...

Односельчани в степ пішли,
Лиш спогад часу залишився,
Старенькі вишні відцвіли,
Світ на очах перемінився...

Там шурхотіння чуєш вітів,
Там поряд все, лиш вийди в двір,
Там все найкраще, що є в світі,
Де вперше світ зустрів, повір...

Щоразу зиркну крізь вікно,
Чи грім, чи дощ, чи градом сіє,
Чи грюка віхола у скло,
Живу у місті... що тут вдієш...

***********************************


             ***

Как ни взгляну в своё окно,
То дождь, то гром гремит, то градом
Метель  стучит-бренчит в стекло...
А делать что? - Живу на пятом.

Когда б жила я со своими,
В родимом доме, разве мне
В новинку было б чьё-то имя -
До деда с бабкой их - в селе?

Шуршание там слышишь веток,
Там рядом всё, открой лишь дверь,
Там лучшее, что есть на свете,
Раз ты родился там, поверь ...

Всегда всю улицу скликали,
Для дома делая кирпич...
Но главное - замес в начале!
А после песни, танцы, сало,
За помощь щедрый магарыч ...

На выходных – везде напевы,
Баян, гармошка и... пляши.
Орал на всю округу  « певень»-
Петух … Смеялись малыши…

Односельчане в степь ушли,
Остались лишь воспоминанья,
Старушки вишни отцвели,
Мир изменился чрез-вы-чайно...

Шуршание там слышишь веток,
Там рядом всё, открой лишь дверь,
Там лучшее, что есть на свете,
Раз там родился ты, поверь ...

Я каждый раз гляжу в окно-
То гром, то дождь, то градом сеет,
То грохотом метель в стекло...
Я в городе... А что поделать?