Володимир Висоцький Вона була в Парижi

Владимир Туленко
Володимир Висоцький «Вона була в Парижі»
 
Загинув я, мабуть, все бачу дивовижі,
Загинув я, мабуть, лякливим став уже.
Де я, а де вона? Вона ж була в Парижі,
А вчора я дізнавсь, що і не в нім лише.

Які пісні співав, я їй про Північ дальню,
Вже думав я про те, що будемо на «ти».
Та марно я співав про лінію нейтральну,
Їй зовсім все одно, що там ростуть квітки.

Я знову проспівав, про  вдачу світа хижу,
Про рахівник  в таксі й того, хто з нею був.
Та, хто я їй такий? Вона ж була в Парижі,
І сам Марсель Марсо їй квіти протягнув.

Я кинув свій завод, хоча не мав я права,
Засів за словники, що зносить стало дах…
Та їй байдуже те. Вона ж бо у Варшаві,
Спілкуємося ми знов на мигах та кивках.

Приїде, то скажу по-польськи: «Прошу, пані,
Прими таким, як є, не буду більш співать».
Та що їй на таке, вона ж бо вже в Ірані,
І так не зможу я кохану наздогнать.

Вона сьогодні тут, чи вже в норвезькім місті,
В халепу залетів, потратив у біду.
Хай спробує отой, і той хто буде після,
А я залишусь сам, й світ за очі піду!

Хай спробує отой, і той хто буде після,
А я залишусь сам, й світ за очі піду!


- переклад Володимира Туленка

*****
Владимир Высоцкий «Она была в Париже»

Ларисе Лужиной

Наверно, я погиб; глаза закрою - вижу, -
наверно, я погиб; робею, и потом, -
куда мне до нее, - она была в Париже,
и я вчера узнал: не только в нем одном.

Какие песни пел я ей про Север дальний!
Я думал: вот чуть-чуть - и будем мы на «ты».
Но я напрасно пел о полосе нейтральной,
ей глубоко плевать, какие там цветы.

Я спел тогда еще - я думал, это ближе -
про счетчик, про того, кто раньше с нею был.
Но что ей до меня, - она была в Париже,
ей сам Марсель Марсо чего-то говорил.

Я бросил свой завод, хоть, в общем, был не вправе,
засел за словари на совесть и на страх.
Но что ей до того? Она уже в Варшаве,
мы снова говорим на разных языках.

Приедет, я скажу по-польски: «Проше, пани,
прими таким, как есть, не буду больше петь...»
Но что ей до меня, она уже в Иране.
Я понял: мне за ней, конечно, не успеть.

Она сегодня здесь, а завтра будет в Осле...
Да, я попал впросак, да, я попал в беду!
Кто раньше с нею был и тот, кто будет после, -
пусть пробуют они, я лучше пережду.

КА-РА-ОКЕ:
https://www.youtube.com/watch?v=hjdc7djhfOs