В. Шекспир. Избранные сонеты. Цикл 3. Сонет 142

Владимир Житников
                142


          Love is my sin and thy dear virtue hate,
          Hate of my sin, grounded on sinful loving:
          O, but with mine compare thou thine own state,
          And thou shalt find it merits not reproving;
          Or, if it do, not from those lips of thine,
          That have profaned their scarlet ornaments
          And seal`d false bonds of love as off  as mine,
          Robbed other` beds` revenues  of their rents.
          Be it lawfull I love thee, as thou lovest those
          Whom thine eyes who as mine importune thee:
          Root pity in my heart, that when it grows
          Thy pity may deserve to pitied be.

          If thou dost seek to have what thou dost hide,
          By self-example mayst  thou be denied!

      

          Мой грех – любовь к тебе, и ненавидишь ты
          Меня за этот грех. Твоя же добродетель
          Пусть на меня посмотрит с высоты
          И пусть достоинства мои отметит.
          Я  не хочу, чтобы твои уста
          От частых клятв бледнее стали ваты,
          Чтобы из слов исчезла чистота
          И осквернилось то, что было свято.
          Уверена будь в том, что я тебя люблю,
          Как любишь ты других, сосватав их глазами.
          О жалости сердечной я тебя молю,
          Чтоб сожалеть смогла о том, что стало с нами.

          И если в просьбе ты откажешь мне такой,
          То точно так поступят и с тобой.