Вiн так шукав спорiднених очей

Миклош Форма
Він так шукав споріднених очей –
він зазирав у всі на світі очі.
Він не бажав просте "бери" жіноче:
він прагнув, щоб його серед ночей
дослухала до стану розуміння,
допила з ним із келихів нічних
усі відверті монологи-сни,
зняла з душі самотності каміння.
Шукав, страждав, вимірював, як вмів,
усі зустрічні погляди... Й даремно...
Бо у очах дружиноньки смиренно
зотліла глибина, якої хтів...