Атаманова дочка

Валентина Павловна Горбенко
       Байка о том, як батько атаман обещал  дочку   отдать ни задарма,
                А тому казаку, кто  привэдэ  ему  арабского скакуна.

По дорожке, по крутой  ийшла торопылась,
Коромыслами звэня, с горочки спустылась.

Навстричу козак  лихой, коня  погоняе,
На поперти  пэрэстрил, мэне нэ пускае.

- Ты козаче нэ балуй, пуста в хати кадка,
 Воду в ричке нэ  муты, маты ждэ й батька.

А конь воду топоче,  а козак пытае :
Чия дивчина  я така,  почему нэ знае.

- Ну,  чия, кажи мэни, воды натаскаю,
Полну кадку, даже дви, до самого краю.

- Ой, козаче молодой, нэ пытай, узнаешь.
А кажу, як заяц той, от мэнэ  втикаешь.

Полвны видра набрала, у гору заспышила,
Расплыскалася  вода,  тай,  заворожила.

До пидворья проводыв, а батько встричае,
Як побачив, враз утиг, той лихой козаче.

Ось, така мэни беда, як  атаманова  дочка,
Грозный батька  у миня, чи буду одиночка.

Вси заботушки свои в час переробыла,
Одного йего ждала, сэрдцэ нэ забыло.

А привив  козак лихой  конну  батарею,
Вси  кадки стоять с водой, аж, глазам нэ вирю.

Поприходылы сваты,  кто  з них, нэ вгадаю,
Мать с усмишкою,  а я...  ёго желаю.

Нахмурывся батько мий.- Ну, и кто той смелый?
Жених вышэв  напэрэд,  мий, жэланный, верный.

Расхволялы  жениха,  маменьки сватушки,
Атаману скакуна  привылы  братушки!

И батькы  благославлять, повыли под образа,
Любо! Казаки кричать, цэлувались три раза.

Було давно  вэсилье то, ни скоко нэ лукавлю,
Як гулялы усю нэдилю, а ище  добавлю.

Узнае  батько  казан по пустому звону,
А  доброго казака по твёрдому слову.

- Я  к чому, то батька мий, як на духу прызнався,
Як миняв вин дочку на коня, а муж похвалявся.

Их простыла  я  любя.- Ой, хватэ  звиняться:
 - Хорошо, шо чоловик мэни лЮбый  попався!

                ***