Кому ганьба - на укр. мови

Леонид Подолянский
Розквітала коли, і нині... -
Погляд мас такий, як і був:
Найвільнішою Україна
У Радянську була добу;

НайнасЕленіш, найбагатша,
Найсоборніша - з всіх років -
Найщасливіша НЕНЬКА наша,
Найсильніша, в крилатий спів!..

Правда, декому було тісно,
Хто й з націзмом вкупі були,
Хто в колеса йолопно-злісно -
Бук шкідництва..., в розвал тягли.

І коли "забугорним шквалом"
Кинуть в розпад таки - пройшло,
То, "на пуп як", "ганьба" горлали -
Все паплюжили, ЩО було...

Голослівно і нездорОво,
Поодинці і де юрба...
Гвалтували бездоказово:
"Що Радянське, то все ганьба".

Та віщованих замість ростів,
Україна... - вниз і назад,
Роз'їдає її короста:
Безхазяйність, злочин, розбрАт -

Міріади втрат України...
Один приклад: гордивсь НАРОД! -
Кращий в світі авіаційний!..
Животіє ледь-ледь завод.

Вже не чути - скисло і згасло -
З тупим гонором у юрбі
Те "ганьба", - волать, всім вже ясно,
"ГаньблячАм" слід самим собі.