Pije Kuba

Ключник Олег
Польська народна пісня

Українське тлумачення Ключник Олег


Пиє Куба із Якубом
Якуб з Михаїлом,
Пьєш ти, пью я -
Компанія ціла!

А   хто не пиє,
Дамо йому два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!

Давно пане, хоч в жупані,
Хляхтич злото жбурля,
Зараз — куций, пошарпаний,
А к кишені — дуля!

Хто без грошей жиє -
Дамо ті два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!

Мереживо і перлини,
Мала пані сама!
Та шинкарка і кухарка
Зараз тая дама!

Тім, хто над силу жиє -
Дамо тому два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!

Індик з соусем, зраз з бігосем
Їли давні пані,
А слимаки, та хробаки -
Зараз шановані!

А хто жабами жиє -
Дамо тії два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!

Ти ж — Полякем, і я такім!
В тому — наша слава!
Кухоль — личить, щастя зичу -
Товариство — браве!

Тому, хто не випиє -
Дамо тії два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!

Наші прадіди теж пили,
Кухлями за віру!
Голови же не стратили,
Бо пили у міру!

А то понад міру пьє -
Дамо тії два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!

Наші прадіди теж пили,
Та, не пияками -
Були мужні, працьовиті,
Будьмо ж і ми з вами !

Тамтим, хто не випиє -
Дамо тії два киї,
Лупи купу, купу — лупи -
Дамо ті два киї!


Березень 2018.

Pije Kuba do Jakoba, 
Jakob do Michala, 
Pijesz ty, pije ja, 
Kompanija cala. 

А kto nie wypije, 
Tego we dwa kije, 
Lupu cupu, cupu lupu, 
Tego we dwa kije. 

Dawniej panie, choc w zupanie, 
Szlachcic zloto dzwiga, 
Dzisiaj kuso, scieto, spieto, 
А w kieszeni figa.

Kto bez grosza zyje i t. d. 

Koroneczki, pereleczki,
Miala pani sama, 
Dzis szynkarka i kucharka 
Chodzi jakby dama. 

Kto nad stan swoj zyje i t. d.

Indyk z sosem, zraz z bigosem 
Jadly dawne pany, 
Dzis slimaki i robaki 
Jedza jak bociany. 

Kto zabami zyje i t. d.

Tyz Polakiem i ja takim, 
W tem jest nasza chwala, 
Wiwat ja, wiwat ty, 
Kompania cala. 

А kto nie wypije i t. d.

Pili nasi pradziadowie, 
Каzdy wypi; czare, 
Jednak glowy nie tracili,
Во pijali в miare.

Kto nad miare pije i t. d.

Pili nasi pradziadowie, 
Nie byli pijacy, 
Вуli mezni, pracowici, 
Badzmyz i my tacy. 

А kto nie wypije i t. d.