Да се завърнеш в Б-я, бълг. писменост - преди 1 ре

Величка Николова -Литатру 1
ЧЕСТИТ 24 май (българската писменост и просвета)

(ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ в Родината мила
(за деца и възрастни)

Едно ехо ме върна в дома ми.
Като пламък в душата ми светна.
Свидно ехо... камбана в ума ми,
като пролет – красива и цветна.

Моят дом е България – мирна,
Райски кът – сред Балканите скътан,
с планини, езера, язовири,
с море – Черно, с чудати баири...

В моят дом греят Кирил, Методий,

Светят ярко и Ботев, и Левски,
Пеньо Пенев, Вапцаров, Захарий...

Ще са винаги наши другари
с постъпките умни и лъвски!


10.03.18. (преди първа редакция, направена от Величка на 24 май 2023)