Життя на планетi

Юра Прокопенко
Іздавна, не рахуючи років,
Люди були по всій Землі
Племенами, общинами, тощо
Але мали громади свої…
       Перевагу віддали місцинам,
       Де більш менш все було для життя,
       Скрізь захищеним і відповідним
      До загальних потреб і буття.
Дарувала природа достатньо,
Щоб і вік свій вони прожили.
Тож займатися полюванням
І збиранням та сховом могли.
      Далі вже, як нагальні потреби
      Непомірно почали зростать,
      Землеробство скотарство та інше
      Собі в поміч рішили додать.
Розвивалися різні культури
І мистецтво та все ремесло
А на те, що не мали як знати,
Релігійний тут культ додало
       І воно як на то, було б добре,
       Тож живіть і не знайте біди.
       Але все те, чогось, вже замало,
       Треба йти десь…не знає куди.
А поглянь, у сусіда ще краще,
То хотілось би все це віднять.
Щоб оту непомірну потребу
У собі лише, ще вгамувать.
        Та можливо воно вже і зайве,
        Навіть радість затьмариться вся.
        І куди приведе невідомо…
        Бо не кращого буде кінця.
Тож в житті треба все небагато,
 Лиш достаток в відмірений вік
 І нащадки були також вдячні,
 Що ти був на Землі з року в рік.