Umarl Maciek, umarl

Ключник Олег
Польська народна пісня
Українське тлумачення — Ключник Олег

Іде Мацек, іде, з молотком за пасем,
Приспівує собі: «Дана, дана!» - часом,
А хто має, щось супротив  -
Того палицей колотить -
Ой, та  дана, дана, дана, дана, дана!

Ой біда нам біда — вже наш Мацек хворий,
Бо в корчмі не був він - чотири вечори
Ой, хто ж нам тепер заспіва,
Ой, хто ж нам купить пива...
Ой, та  дана, дана, дана, дана, дана!

Вмер вже Мацек, помер, та й лежить у гробі..
Як би йому заграли — то підскочив собі -
Бо Мазур, ту — душу має,
Враз танцює, як заграють -
Ой, та  дана, дана, дана, дана, дана!

Помер, Мацек, помер, - більше вже не встане,
Замовми за нього — вічне спочиваннє!
Бо був хлоп — не пересічний -
Тільки шкода, - що не вічний!
Ой, та  дана, дана,.. дана, дана, дана!

Серед села Мацка — поклали,поклали,
Щоби його куми — та й повідвідали!
Та ніхто вже не поможе -
Упокоївся небоже!
Ой, та  дана, дана, дана, дана, дана!

Лютий 2018.

Umarl Maciek, umarl

Idzie Maciek, idzie, z bijakiem za pasem, 
przyspiewuje sobie dana, dana czasem, 
а kto mu w drodze stoi, 
tego palka przez leb zloi. 
Oj da dana, dana, dana, dana da. 

Oj biedaz nam bieda, ze nasz Maciek chory, 
juz w karczmisku nie byl ze cztery wieczory; 
oj, ktoz nam tu zaspiewa, 
oj, ktoz nam kupi piwa. 
Oj da dana... 

Umarl Maciek, umarl, juz, lezy na desce... 
gdyby mu zagrali, podskoczylby jeszcze, 
bo w Mazurze taka dusza, 
gdy zagraja to sie rusza. 
Oj da dana... 

Umarl Maciek umarlo, juz wiecej nie wstanie, 
zmowmy zan pobozne wieczne spoczywanie, 
oj, byl to chlopak grzeczny, 
oj, szkoda, ze nie wieczny. 
Oj da dana... 

Polozyli Macka na sam srodek wioski, 
zeszli sie do niego kmotrzy i kumoszki, 
juz nikt mu nie pomoze, 
bo Maciek zmarl nieboze! 
Oj da dana...