Сум жита

Ангелина Длинка
Жжи- жжи- жж- и- то...
вам не бути в - житті...
Жжа- жжа- жжа- ли...
обманом зростали...
Жжа - жжа - жжа - ли,
зрадою стояли,
жж-жж жалю!
Жито тут ввібрало...
Жалю! Жалю! Жалю!
Житечко  - набрало!
Ви! І ви! Не стали!
Зраду не зж-ж-ж-жигали...
Всі! І ви! Не були!
Тут...де ж-ж-и-та чу-у-у-ли...
с-то-го-ном ми с-сс-та-ли...
сто! - сто! - сто!сто-о-о-о-гін! -
над житами!
С-то-го-ном ми с-с-та-а-а-ли!
Ж-ж-ж-и-и-то не... с-с-с-сі-я-не...
в не- бонь-ко - сіянне!
Жаль! Жаль! Жаль! - волною!
Житечка - златою!
З-з-з-з-веніла!
В-в-в-о-ля - в-в-в-о-ля - мила!
!Волі!!Волі!!Житу!
!Геть!!Геть!Геть!Геть! - кату!
Р...р...р...ри...да...ю...
ж-ж-ж-а-а-а-ль... жаль! жаль!
с-с-с-т-и-ла-ю...
ні! Не стиглі жита!
Всла-а-а-в ж-а-ль,
...ду-ша в-м-и-т-а-а-а...
с-с-с-лу-у-у-хай...не р-о-с-о-ю-ю-ю...
ззз-ли-та- в ззз-ли-ві б-о-о-о-лю...
Бі-ль в з-е-м-лі у ж-ж-ж-жи-ті...
з-з-з-з-з ем-ле!там! же! діти!
Я-а-а-а-а ,я!хо-ро-ни-ло-о-о-о...
Ж-ж-ж-ж-и-то з-з-з-ер-ном п-а-а-а-ло..
!Ні!Смертям!Не! Бути!
!Схаменіться! !Люди!
!Тя-а-а-а-жко...!
!с-у-м! !г-л-и-бо-о-о-о-кий...!
!Діточки! їх-кро-ки
не з ва-ми...не з ва-ми сі-м"я-ми,
а з на-ми - ж-ж-ж-и-та-ми...
!Жаль!!Жаль!!Жаль! - по степу!
!Бійтесь!!Убивати!
!Свідком! - !стану! !стану!
Вам! Платить! За рану!
Ой...болить...серденько...
бо ж вони маленькі.
Мати Божа в сльозах...
Спас на Ручках тоже,
к Мамі притулився,
слізьми Сам умився,
й образ цей весь слізний,
степ лежить  морозний...