Пчеличката и дворното цвете

Величка Николова -Литатру 1
Вълшебнико, ти виждаш, че съм роза.
Привличам буболечки и мухи,
но трябва да съм все в шикозна поза,
за да подмамя прелестни пчели.

И който кацне – къса по листенце…
Когато скъсат и последен лист –
ще грохне моето крехко стебълценце,
ще съм ненужна като стар артист.

Вълшебнико, не искам да съм роза –
хем магистрална, хем с безброй бодли,
умишлено садена покрай пътя,
за да привличам гладните мухи.

Вълшебнико, завиждам на пчелите.
Аз искам да съм точно като тях –
свободна, лекокрила и полезна –
медец да правя, но от дворен цвят!

Литатру

" Градински рози - парфюм в кошничка" - Художник - Величка Богданова Николова - Литатру1
( маслени мои, платно, шпакла... " )