Л. Костенко. Бывает миг, подобный потрясенью...

Аркадий Равикович
Ліна Костенко.(нар.1930)Буває мить якогось потрясіння

Бывает миг, подобный потрясенью:
мир, как впервые, видишь пред собой.
Бывает: туча серая, осенняя,
внезапно вспыхнет краской золотой.

Стоишь, как стон, в шатре волшебной сказки.
Душа прозреет космосом очей.
И ветви — в крик, и с лиц спадают маски,
и свет исходит ото всех вещей.

И скромная к эпохе принадлежность
прорежется зарницей голубой.
Прямым провалом памяти — в безбрежность,
где сможешь вспомнить о себе самой.

С украинского 31.01.18.

*  *  *
Буває мить якогось потрясіння:
побачиш світ, як вперше у житті.
Звичайна хмара, сіра і осіння,
пропише раптом барви золоті.

Стоїш, як стогін, під склепінням казки.
Душа прозріє всесвітом очей.
Кричить гілля. З облич спадають маски.
Зі всього світить суть усіх речей.

І до віків благенька приналежність
переростає в сяйво голубе.
Прямим проломом пам'яті в безмежність
уже аж звідти згадуєш себе.