У Хрестителя Господнього й Предтеч

Игорь Степанович Шевчук
       У Хрестителя Господнього
       й Предтечі


Такого благородства й глибини!!
Страшного солоду! ще й самозречень,
без вини.
…Літо спасенне, літо з бузини
й само оперлося
на солод, що Іван йому спинив.
І звісились зенітні спечні жерла…


Господь посеред літа так вчинив.
Аж цей день всі дитинства
                продзвонив, —
Під ним і ми в ставках,
й на голові листки — йдем з лопухами…
Солод усього благородства й глибини! —
До виходу із лісу днів — житами,
До хліба, що Син Божий учинив,
До вина світу!
До всього, що буде з нами!


До Бога й Матері вічність несла з віками…
Вславлено Ім’я Господа, що з вами! —
Як ще його в собі Єлизавета
Носила у п’ять місяців —
                вже над віками:
В Дусі Святім:
В колодязі із Неба: о, та-а-кий Поет!!!


На віжках не пустили б, щоб тут знамив:
Підгодував? — Підгодував.
Приготував? — Приготував!!
 
Тому він солод і сховав:
всерйоз — іти житами і літами…
…Смиренності безодня є
в Великого Івана…

07.07.2006