Беркут

Михаил Романюк Одесса
У місті-граді на барикаді було три мурахи, одна прапором махала, друга їсти їй носила, третя тільки приїджала зі сцени гасла гукала. Миші побачили це диво мурахів запитали:-Невже ви не боїтеся беркута, який ширяє над усім містом, і в центрі біля Ради гніздо має. Мураха, що із прапором стояла заголосила: -Я беркута боюсь, та барвистий прапор мене криє. Мураха, що носить їсти, сіреньким мишам каже:-Я беркута боюся, побачу крила заберуся. Мураха, що зі сцени гасла гукала мишам каже:-Беркута, я не боюся, бо їздю в тяжкій машині, не підчепить він її, не має в нього стільки сили. Миші подивилися, беркути до Ради полетіли, у свої гнізда сіли, а мурахи запропоріли. Миші наробили прапорів, мріють, їсти чекають. Мураха з тяжкої машини лукаво мишам каже:-Миші ходімо до Ради, до беркутової хати, беркутятам у їх гніздах сизі крила обстригати, коли беркути не хапають мишей на барикаді, тоді й пустять в свої гнізда, будем в них хозяйнувати. Миші з прапорами біля Ради стали вимагати, щоб всі беркути крила склали і по землі ходили, бігали, мов миші, голови до неба не крутили. На цей мишачий ультиматум беркути відповіли:-Якщо беркути ходити стануть по землі і кручах, то ви, миші, будете літати в небесах і тучах? Мураха вийшла із машини і крикнула до Ради:-Миші літати будуть, і в хмарах, і в небесній сині, коли не будуть у синяві ширяти гострокрилі. Раптом чорнокрилі гави прилетіли, загукали:- Коли дзьобатися почнете, ми їсти вже захтіли. І побігли миші кидати в беркутів вигризки їжі. Беркути не склали крила, а стали мишей дзюбати, і високо до неба сірих гризунів підкидати, щоб вони летіли до хмар, як беркути сизокрилі, але миші падали й кричали:-Сизокрилі хижі, зламали нам ребра, лапи, очі стали мов грижі. Мураха з чорної машини хижим пташкам каже:-Хижі беркутята посадіть мене на ваші крила, я буду літати в хмарах замість цих мишей хвостатих. Беркути порадилися між собою і сказали:- Риди злагоди між нами, ми піти на це готові, мураху посадити на крила з чорної машини, тільки міцно хай тримається вона за наші крила, бо комаха не всиде при зльоту в небо в пір'ї срібнім. І мураха почав лісти на крило яскраво-срібле, і застряг у пір'ї, як риба у кріпких довгих сітках. Мураха кричить до беркутів, до беркутят прохає:-Вийміть мене з пір'я й посадіть на беркутову шию. Беркут дзьобнув гострим клювом мураху у срібнім пір'ї, і проковтнув невдатника за інстинктом гострокрилий.
Істина проста, миші живуть в норах, беркути живуть в гніздах і ширять в небі, мурахи живуть в мурашнику, а не в беркутів у гніздах чи на срібних крилах, і гави не поснідають мишами, мурахами, беркутами і так далі...