Борис Чичибабин. Сияние снегов

Марина Мартынова 2
Какой зимой завершена
обида темных лет!
Какая в мире тишина!
Какой на свете свет!

Сон мира сладок и глубок,
с лицом, склоненным в снег,
и тот, кто в мире одинок,
в сей миг блаженней всех.

О, стыдно в эти дни роптать,
отчаиваться, клясть,
когда почиет благодать
на чаявших упасть!

В морозной сини белый дым,
деревья и дома,-
благословением святым
прощает нас зима.

За все зловещие века,
за всю беду и грусть
младенческие облака
сошли с небес на Русь.


THE SHINE OF SNOWS

Oh, what a Winter comes to calm
the dark years’ grudging fight!
What peace appears like soothing balm!
What lightness in the light!

The world is drowned in peaceful sleep,
face buried in the snow.
And he whose loneliness is deep
the blessed one is now.

Oh, shameful way to growl and curse
lost in despair these days,
with blissful span on universe
for those who lost their ways!

White smoke afloat in frozen blue,
the trees and roofs incline
to Winter’s mercy, kind and true
in holy blessing sign.

For all the dreadful battles fought,
for centuries of pain
the new-born ewe-lamb fleece is brought
to rest on Russ again.