Император убит. Сюр. украинский язык

Серго Сокольник
ІМПЕРАТОРА ВБИТО. СЮР
***маленька філософська поема***

Імператора вбито.
Загинув тиран!
Мур палацу пробив
Плебісциту таран!..
....................
Не злукавив.
Криваво віддався мечу,
І останнього "Аве!"
Собі не почув.
Відлетів, мов лелека
В осінній імлі,
Все ще чуючи клекіт
Бундючних орлів,
Бо мерзенно насправді
Було вочевидь,
Як омріяну владу
Плебеям ділить,
Пізнавати. І гидь
Зрозуміла твоя-
Краще гідно загинуть,
Ніж бачити, як
Смолоскипи чадили
Пітьмою вночі,
Як країну ділили,
Її "здаючи",
Ордам варварів- псів
Віддавали дівчат
І житло... Хто хотів
Про свободу кричать,
Вже не знав, чи потрібна
Вона, а чи ні...
.....................
...так багатоосібно
Горить у вогні
Воля духу сталева-
Затиснута длань
Імператора- лева...
......................
...натомість поглянь-
Як тікали, ганьбили
Себе "королі"...
......................
-Дайте сили! Я сили
Візьму у землі
Неподільно-моєї...
Я все поверну!
Я злелію лілею,
Зустріну весну,
Щоб лелеками жити
У світі добра!..
.......................
...коло замкнене. Вбито.
Загинув тиран!..