Cлова i справи

Козлова Людмила
 Гнат з Марічкою прийшли
 зі шкільним завданням:
 твір потрібно написать
 (в класі для читання).
- Твір про що? - татусь пита, -
 розкажи, Марічко!
- Нам потрібно написать
 про погані звички.
 Про шкідливість тютюну,
 небезпеку пива,
 і про те, чи можна жити
 нам без них щасливо.

- Добре! - мама підійшла.-
 Тема актуальна!
 Профілактика потрібна
 і, звичайно, схвальна!
 Пиво губить організм
 юної людини,
 виклика алкоголізм
 (це відомо нині).
 Хоч і градус незначний
 міститься у ньому,
 та звикання дуже швидко
 виника по тому.
 Серед наслідків: в дівчат
 згіршиться фігура.
 Хлопці ж стануть, навпаки,
 дівчачої статури.
 Потім виросте живіт,
 наче діжка з пивом,
 серце стане працювати
 тяжко,як з надривом.
 І печінку, та і мізок
 пристрасть вірно губить!
 Деградація чекає тих,
 хто пиво любить.

- І тютюн, - татусь додав, -
 теж шкідливий дуже!
 На імунітет вплива
 надзвичайно, друже!
 Мозку шкодить, епілепсію
 навіть викликає!
 Пам'ятайте, той,  хто палить,
 сам себе вбиває!
 Смоли, ті, що в цигарках,
 щільно і невпинно
 всі легені заліпляють,
 наче пластиліном!
 Важко дихають курці
 і хворіють більше!
 Отже, діти, не курити -
 і дешевше, й ліпше!

- Зрозуміли! - посміхнувсь
  татові хлопчина, -
  А чому ж, і ти, і мама
  палите невпинно?
- Та ще й пиво ви п'єте, -
  додала Марічка, -
  Нам - не можна, а для вас
  це - хороші звички???

  І матуся, і татусь
  якось посмурніли.
  Я вгадати не берусь,
  далі що робили.
  Та відомо всім давно:
  перш, ніж научати,
  треба приклад і собі
  добрий показати.
  Чи засвоє дитинча
  батькові повчання,
  то - велике і складне
  у житті питання.
  Та як будеш ти робити
  те, що й говорити,
  не впіймають на брехні
  тебе власні діти.