Жрицата на любовта и щурецът

Величка Николова -Литатру 1
……………………………………
„Три клечки кибрит – една подир друга –
запалени в мрака… „
Автор: Жак Превер
……………
Автор: Величка Николова – Литатру

Три клечки кибрит са му нужни на Превер –
да светне на три пъти в мрака.
Да види лицето, очите, устата
и после да гушне жената…

Тук жрицата няма кибритени клечки.
Примамва с фенерче – светулка.
Причаква безстрастно до зла магистрала…
Щурец свири – търси си булка.

Подмамен от светлия лъч на фенера,
пристига мъжкарят пореден.
Колата му вече напълно е спряла,
страстта му е скорост набрала…

След час си пришпорва колата чилякът.
Пак светва фенерът – светулка.
Със радост луната наднича в полята:
- Щурецът е вече със булка!

13.11.2017 г. 16:33 ч.