Сатаната обесник

Величка Николова -Литатру 1
" ...но не той вас, братя, храни,
а вий него със труда си!"
Автор - Христо Ботев
******************
******************
Автор - Литатру

И Сатаната се натрясква
с уиски – чисто -
нощ след нощ,
когато глупави проблеми
му дялкат нервите
със нож.

Доброто, злото, Сатаната,
вървят ли често
за ръка?
Или народът - до стената -
поставя ги
и па, па, па…
Какво ли зло е 
до доброто?
- До гроба - девствена мома,
или пък просяк – бивш учител,
или пък някой будала?!

Наш` Сатана добро
не тачи.
Боде го с острите рога.
За него важно е
да влачи
пари народни във хазна.
На тоз бездушник му е лесно –
и хляб, и нож
държи в ръка.
Народът
е притиснат в тесно.
Обесник
смуче му кръвта!
 
*