Rudyard Kipling If

Андрей Яременко Львов
Якщо у тебе голова на місці
В той час,коли обезголовіли всі інші
І хочуть шкіру з тебе здерти двічі або й тричі
За те,що ти не рвеш волосся в відчаЇ.
Якщо ні нетерплячість,ні брехливість
В чистій душі твоЇй не поселились.
Якщо ненависники-брехуни взаємності твоєЇ марно ждуть,
Якщо ти не нарцис-красунчик і не мудрагелик-словоблуд.
Якщо мислитель ти і мрійник,але не занадто.
Якщо Тріумф й Поразку ти сприймаєш одиниково-
Як самозванців...Якщо зможеш встояти,
Коли брехнею перекрутять правду,сказану тобою
Негідники...І коли те,чому ти присвятив життя, зруйновано
Та ти закотиш рукави й візьмешся за роботу знову.
Якщо забути зможеш ти про всі поразки й перемоги
І зважишся по-новому пройти усю дорогу від порога,
Коли вже барахлять і серце,й нерви
І тільки сила волі ще не вмерла.
І не поскаржишся нікому І ніколи
На те,як це життя тебе футболить.
Якщо ти вмієш говорити з натовпом
І з королями гідно розмовляти.
Якщо ні любий друг,ні ворог лютий
Тебе не зможе обдурити-обманути,
Ні з рівноваги вивести...Якщо страшну хвилину хоч одну
Розділиш ти на шістдесят секунд
І на хвилини розіб"єш важку годину,
Можна сказати,що ти вже Людина,сину!