Зозуленька

Ключник Олег
Через річеньку, швидкоплинную,
Скочу-перескочу!
Віддай матінко, віддай рідная,
За кого захочу!
Віддай матінко, віддай рідная,
За кого захочу!

Мамця віддала, ще й наказ дала,
Сім літ – не бувати!
А як вернешся, дочка рідная,
Вигоню із хати!
А як вернешся, дочка рідная,
Вигоню із хати!

Прожила аж рік, прожила – другий,
Третій – не стерпіла!
Обернулася пташкою  сірою,
До неньки полетіла!
Обернулася зозулей  сірою,
До неньки полетіла!

Лісом летіла, гілки – ламала,
Сильними крилами!
Полем летіла, землю кропила –
Гіркими сльозами!
Полем летіла, землю кропила –
Гіркими сльозами!

Прилетіла в сад, сіла на дубок,
Стала – кукувати!
Сумно кукувати, жалю додавати,
Щоб почула мати!
Сумно кукувати, жалю додавати,
Щоб почула мати!

Мати рідная у вікна сидить,
Рушник вишиває!
Старший рідний брат, по двору ходить,
Зброю заряджає!
Старший рідний брат, по двору ходить,
Зброю заряджає!

Дозволь матінко, дозволь рідная,
Ту зозулю вбити!
Сумно так кує, жалю додає,
Що нестерпно жити!
Сумно так кує, жалю додає,
Що нестерпно жити!

Не дозволю я, не дозволю я,
Ту зозулю вбити!
Бо зозулі тій, як дочці моїй -
Дуже тяжко жити!
Бо зозулі тій, як дочці моїй -
Дуже тяжко жити!...

Через річеньку, через швидкую,
Скочу-перескочу!
Віддай матінко, віддай рідная,
За кого захочу!
Віддай матінко, віддай рідная,
За кого захочу!....


11.09.2017