Гердан

Виктория Барановская
               Ірині Ердик - чудовій Майстрині
               з виготовлення  ґерданів

Ґердана кольори - веселки розмаїття,
З глибин століть жінкам натхненний дар.
В нім чар орнаменту, уплетений в суцвіття,
І сила оберегу, й блиск стожар.

Коли його вдягаю я на себе,
То відчуваю, як наповнююсь теплом,
І силою землі, і міццю неба,
Наснагою з життя основ.

Майстриня-ткаля із любов'ю добирала
Намистинки, відтінки кольорів,
Щасливу долю жінці віщувала,
красивих донечок, богатирів-синів.

Квітки, і зорі,  і стежину в полі,
І степ безкрайній, і Чумацький Шлях
Вплітала побажанням щастя й долі,
Життя відтворюючи в бісерних рядках.

Червоне й чорне, біле та блакитне,
Жовтогаряче - сонечка зеніт -
Все виграє, все дихає, все квітне,
Виспівує, видзвонює, бринить!

Ґердан на шиї жінки - то є ланка
Історії жіноцтва у віках
Від сутінків до сонячних світанків
В серцях Майстринь, їх золотих руках!

                м. Донецьк, 27.08.2017