Маслачак. Просто Дорота

Веселинка Стойкович
Просто Дорота
Маслачак

Златасти цветић у трави блеска,
Сунце у њега радознало гледа.

„Кажи ми, кажи, жуто другарче,
Да ли си ти цветић или си сунашце?“

Цветић се осмехну, па рече јасно:
„Ја сам маслачак, сунченце златно!

Ти јарко са плавог неба светлиш,
Ја сам у трави мали жути цветић.

Али свакоме ко ме нежно погледа,
Осмехнем се мило као сунце с неба.“

***
Жути маслачак у трави је цветао,
од пријатеља поздрав ми донео.


ОДУВАНЧИК
Просто Дорота
http://www.stihi.ru/2012/05/07/9704 

Жёлтенький цветочек средь травы блестит,
Удивлённо солнце на него глядит.

«Поясни, пожалуйста, жёлтенький дружок,
Солнышко ты или- всё-таки- цветок?»

В ответ улыбнулся цветик небольшой:
«Я же одуванчик, друг мой золотой!

Ты сияешь ярко в неба синеве,
Я- цветком неброским желтею в траве.

Но всем, кто подарит мне свой нежный взгляд,
Как солнышко в небе улыбнуться рад.»

***
Жёлтый одуванчик у аллеи рос,
Мне он от подруги приветик принёс.


Фотографија: Веселинка Стојковић