Зинаида Торопчина - Поэзии живительное слово

Юлияна Великова
 21 марта отмечается Всемирный ДЕНЬ ПОЭЗИИ.

Ребёнок слышит с самых первых дней
Стихи о нём, о Родине своей.
И радует, как жизни всей основа,
К добру зовущее ПОЭТА слово.

И позже, где б, когда б ни окажись,
Куда б нас ни забрасывала жизнь,
Везде тревожит, восхищает снова
ПОЭЗИИ волнующее слово.

Для Родины в её нелёгкий час
Призывом было для народных масс,
Поддержкою в сражении суровом
ПОЭЗИИ решительное слово.

Средь шума городского и в тиши
Звучат СТИХИ  -  как музыка души,
Как выраженье чувств, ума живого  -
Во всём богатстве языка родного.

На щебетанье птиц, прибоя шум,
На синеву небес, серьёзность дум  -
Откликнуться на всё готово
ПОЭЗИИ живительное слово.

Страна всегда талантами богата
И славилась ПОЭТАМИ когда-то.
Так пусть возвысится, как прежде, снова
Родное ПОЭТИЧЕСКОЕ слово!



Превела на български: Юлияна Донева

ЖИВИТЕЛНОТО ПОЕТИЧНО СЛОВО

Децата слушат в първият си ден,
стихове за своята родина.
Живот щастлив в основата на всичко
призовава на поета словото.

Където й да се окажем после,
където й животът да ни хвърли,
тревожи, възхищава ни отново,
вълнуващото поетично слово.

За родината в трудният й час,
призив бе за масите народни.
Подкрепа бе в сражение сурово,
решителното поетично слово.

Сред шума градски и във тишината,
стихът е като музика душевна.
Като израз на ума и чувствата
и цялото богатство на езика ни.

На птича песен, на шума на прибоя
на синевата и на мисъл тежка,
със отговор на всичко е готово,
живителното поетично слово.

Страната на таланти е богата,
С поетите си винаги се е славила.
И нека извисява се отново,
поетическото родно слово!