С. Петров Скиталец. На сопках... На мокш. языке

Николай Тюрькин
 
МОКШЕНЬ ПОЛКСЬ МАНЬЧЖУРИЯНЬ СОПКАТНЕНЬ ЛАНГС
 
Перьфке пяк пелькс,
И сопкатнень вельхкс ренги вармась.
Лиси ковсь коволхнень пачк весть аф весть,
Эрь салдаткять валдопни калмонц.
 
Крёзсь акшелды  эрьсь
Ся ичкозьдень пара геройхнень,
И тнярдонь пингть цильфкятне шаронкшнихть перьф,
Зрянь имсефкснень колга тейть корхтайхть.
 
Стакшинь шополксть ёткс,
Стакшиса ся эряфса пульхкозь
Аш вийхть, штоб юкстамс ся пингти войнать,
Прай сельмостонк сяпи ведьсь, шудезь.
 
Алять кольгф ванфсь,
Аварьди одня рьвя-авась,
Сембе Руссь олькси бта ломань сон фкясь,
Эсь кальдяв пяльксть сюдозь павазть.
 
Пулкштадсь сельмоведьсь,
Снярс  талай инь ведть толкакс ласькозь,
И седить пяк таколдфни канзедьфкссь и ризфсь,
И потмакс аш оцю ся лажнафксть!
 
Геройхнень ни прахсь
Уш калмоса сърадондф,
А минь мельдень шумоть аф максоськ тейст тнярс
И мор фалунь мялямть аф таргаф.
 
Тинь ваймонти мир!
Эряфть максость тинь Руссть, масторть инкса.
Но кемада инксонт панкс пандтама минь
И веронь илать тисаськ мирсонк!
 
Ётафтома мокшень кяльти Н.Тюрькинонь 17 шадыковста 2011 — панжиковста 2017
Перевод на мокшанский язык 2011—2017
 
 ОРИГИНАЛ ТЕКСТА:


МОКШАНСКИЙ ПОЛК НА СОПКАХ МАНЬЧЖУРИИ
(Вариант слов 1906 года Степана Гавриловича Петрова (Скитальца) первый)
 
Страшно вокруг,
И ветер на сопках рыдает
Порой из-за туч выплывает луна,
Могилы солдат освещает.
 
Белеют кресты
Далёких героев прекрасных.
И прошлого тени кружатся вокруг,
Твердят нам о жертвах напрасных.
 
Средь будничной тьмы,
Житейской обыденной прозы,
Забыть до сих пор мы не можем войны,
И льются горючия слезы.
 
Плачет отец,
Плачет жена молодая,
Плачет вся Русь, как один человек,
Злой рок судьбы проклиная.
 
Так слёзы бегут
Как волны далёкого моря,
И сердце терзает тоска и печаль
И бездна великого горя!
 
Героев тела
Давно уж в могилах истлели,
А мы им последний не отдали долг
И вечную память не спели.
 
Мир вашей душе!
Вы погибли за Русь, за Отчизну.
Но верьте ещё мы за вас отомстим
И справим кровавую тризну!
 
 
Источник:  http://ru.wikipedia.org/wiki/ НА СОПКАХ МАнЬЧЖУРИИ

"Еще один рассказ о создании вальса "На сопках Маньчжурии"
https://m.youtube.com/watch?v=Y2H0kn4vD30