Стихи на других языках 3ч

Елена Холодарева
***


 Тут все моє!

 Шахтарський край, де так приємно жити,
 Де небо голубіше за топаз!
 Ну, як тебе всім серцем не любити,
 Квітучий і казковий мій Донбас!

 Тут рідний дім, росте в саду калина,
 Тут все моє -- гаї, річки й поля!
 Найкраща в цілім світі Батьківщина,
 І наймиліша пращурів земля!

 Хай льється пісня над ставком весела,
 Співаючого в хащах солов"я.
 Він звив гніздечко на гілках омели,
 І мріє, щоб росла його сім"я!

 Нехай цвітуть волошки в стиглім житі,
 Хай тут щасливим стане кожен з вас!
 Ну, як тебе, мій краю, не любити,
 Коли ти у душі моїй, Донбас?!



 ***

   Де б я не була...

   Де б я не була, то всім казала,
   З гордістю і радістю в очах:
-- Нас Вкраїна-матінка з"єднала
   Мовою співучою в словах!

   Де б я не була, в моєму серці
   НазавждИ залишиться тепло.
   Бо в зеленім гаї б"є джерельце,
   А блакить прозора, наче скло.

   Хай гудуть хрущі в рясній  малині,
   Що росте під хатою, в садку
   І пісні лунають солов"їні
   Цілий вечір в білому бузку.

   Не забуду неньки колискову,
   І як йшла до школи в перший клас
   Дякую, Господь, за край чудовий,
   За квітучий, сонячний Донбас!
   

***

   Це - наша рідна Україна!

 Цвіте у балках тут барвінок,
 Під сонцем сяють пелюстки.
 Це -- наша рідна Україна,
 Де тонуть у садах хатки.

 Де пахне медом із акацій,
 І де лелеки гнізда в"ють.
 Тут лине пісня залихватська,
 Вугілля на гора дають

 Справляють всім селом весілля,
 Вітають щиро молодят.
 Тут у степах таке привілля,
 Неначе Рай для оченят!
 
 Тут у ставках лящі та щуки,
 І жовті берегИ з піска.
 Тут серце ловить вітра звуки
 В налитих соком колосках!




***




  Запросіть на каву!

 А Ви на каву запросіть мене.
 Таку міцну солодку і гарячу...
 В нас ніжні почуття весна вдихне.
 Ми закохаємось...так щиро й необачно...
 Лише на каву запросіть мене...

 Не випускайте з рук мою долонь,
 Зігрійте кожен пальчик теплотою.
 Я своє серце Вам віддам без бою,
 Палає в ньому пристрасті вогонь!
 Не випускайте з рук мою долонь...

 Я вас благаю: тільки запросіть!
 І подаруйте погляд, наче присмак...
 Для Вас вдягну я сукню і намисто,
 Бо хочу до нестями Вас любить!
 Я Вас благаю: тільки запросіть...



 ***

 Не кажи мені про почуття!

 Не кажи мені про почуття,
 Що ти в них, мій милий, розумієш?
 Коли серце навпіл від життя,
 А саме воно, як маяття...
 І душею денно й ношно...тлієш...

 Не кажи, не треба, ти не той,
 На кого б хотіла я молитись.
 На вустах кохання з гіркотою
 Заблищить росою золотою,
 Та у серці може не з"явитись...

 Не кажи, наввіщо? Бог с тобою!
 Хай воно залишиться таємним.
 Пройде ейфорія стороною...
 І зірки засяють наді мною...
 Покохаю, дуже, та взаємно!
 

 ***