Юлияна Донева - Война

Юлияна Великова
ВОЙНА
Играеха децата на война,
кой с пръчка, кой с летва във ръката...
От тази и от другата страна,
към лошо май напираше играта.

Закръстосваха се ядно "саби",
в ярост разгоряха се очите...
А седналите на раздумка баби,
обсъждаха спокойно новините.

Но ето, че се чу пронизващ вик
и бабите наскачаха тревожно.
Ранен оказа се един „войник“ -
носът му в кръв! Но как е туй възможно?!

...И прибраха внуците си, бабите.
Виновникът кой беше, не разбрах,
но случайно зърнах през тарабите,
как един „войник“ яде пердах.