Пыточная

Хамзат Фаргиев
Нет мочи: Боль!..
Без меры боль:
Через нервы и плоть -
До мозга костей...

Рот разинут,
Но даже шёпота нет...
Связки разорваны воплями,
Залиты крови потоками.

И током бьют...
И ногти рвут...
И пальцы крошат...
И кости дробят...

Человек забывает, что он человек,
Что право есть у него.
Жертве оно не впрок –
Пользы на грош от него.

Когда у власти палачи –
Глупцы твердят о праве.
Отцы предсказали
Эту эпоху крови...

*-*-*

Оригинал на ингушском языке

Iазапче

Дулхи, тIехки, сипхаьнаши,
ТIехка юкъе йоалла тIуми, -
Сатуохалац: Лазар! Лазар!
Цхьаккха боарам боаца лазар!

Баге йийлай яттIа санна.
Оаза Iимад ялац цунна –
Лакаш хаьдад цIогIа дийтта,
ЦIий гурматаш арайийтта.

Лерьга чу доахк туока саьрьгаш,
Увззаеш хьайоах цун уж мIараш,
НаIара юкъе пIельгаш дехк,
Икко кагью ховха тIехк.

Саг-м вицлу шие саг хилар,
Шие цхьа бокъо йолаш хилар:
Бокъо сага иэшаш яц –
Цох хьабала пайда бац.

Чоалтачашка кхаьчад Iаьдал.
Тахан бокъо ювцар – Iовдал.
Зама яьннай вайна, зама,
Даьша йийца къиза зама.

*-*-*

И. Кодзоев. «ЦIе тетрадь» (Красная тетрадь), Назрань, изд-во «Пилигрим», 2012, стр. 7.