Луиза... Магда. С украинского. Лина Костенко

Блантер Татьяна
Старенька жінко, Магдо чи Луїзо http://www.e-reading.club/book.php?book=1000257

                *

Луиза, Магда… в прядях вечный иней.
Великий свет, холодны в нём ветра.
У нас же  круппово  железо и поныне
Выпахивают в поле  трактора.

Ну как там вальсы, что гремели в Вене?
Как доктор Фауст, борется со злом?
А наши парни, что ушли навеки,
Живут тихонько в рамках за стеклом.

Но не скажу тебе и слова злого.
Твой тоже, может, не пришел с войны.
За что он бился, Магда, в год суровый?
Он не кричит "Хайль Гитлер!" со стены?


           *****


Старенька жінко, Магдо чи Луїзо!
Великий світ, холодні в нім вітри.
У нас ще й досі круппівське залізо
виорюють у полі трактори.

Ну, як там вальси – чи гримлять у Відні?
Як доктор Фауст – бореться зі злом?
У нас навіки хлопці наші рідні
живуть собі у рамочці за склом.

Я не скажу ні слова тобі злого.
Твій, може, теж загинув на війні.
За що він бився, Магдо, проти кого?!
Він не кричить "Хайль Гітлер!" на стіні?





Фото из интернета.