Новая весна

Светлана Пригоцкая
 
Красимир Тенев

"...сън са били белоцветните вишни!"

Д. Дебелянов

Разцъфнали са млади вишни в двора,
благоухае бухналият цвят,
врабчетата из клонките се борят,
рояк пчели наоколо жужат.

Останал шепа, сивкав сняг топи се
на слънцето под топлите лъчи.
Надава лястовичка тънък писък,
пак звънката й песничка звучи.

Възражда се надеждата в душата.
Не сън са вишните, Поете – блян –
да лъхне южен вятър-реформатор,
затворът зимен да е изживян.

На нова пролет символ са възвишен
разцъфналите в двора млади вишни.


" во сне были-белоцветные вишни"

               (Д. Дебелянов)

Пришла весна и вишни юные цветут,
Пьянящий аромат разносит ветер,
Воробышки на ветках бой ведут,
Рой пчёл гудит, сад будит на рассвете.

Растаяла на солнце горстка снега,
Округу пронизали тёплые лучи.
Писк ласточки над лепестковой негой,
Всё звонче песня радости звучит.

Весна в душе, надежды возрожденье,
Не сон цвет вишен,  поэта- мечта-
Приносит южный ветер обновленье,
Зимы плен позади-волнует красота!

Приход весны-символ возвышенный,
Цветут в округе молодые вишни.



Художник: Ю.А. Волков