Валентин Сидоров

Хасан Гаюбов
Валентин СИДОРОВ
(1932-2009)

Россиясиз йуќ эрур хаёт

Кириб борарканман урмон баѓрига
Узоќ йиллар олдин булгандек.
Шов-шув ќилиб ётар дарахтлар,
Нимадандир хабар бергандек.
Улар ќандай ќушиќ айтяпти,
Сокин турган дунглик ёнида?
Такрорларди дарахтлар ќатъий
Эшитганим ёшлик онимда,
Битта сузни такрор ва такрор.
Хотирамда жонлана бошлар
Узгармаган кухна њаќиќат:
Россия бор жойда њаёт бор,
Россиясиз йук эрур њаёт.
***
Я углубляюсь в глушь лесную,
Как много лет тому назад.
О чем деревья повествуют?
О чем они благовестят?

Кому поют они осанну
Над затихающим бугром?
О чем твердят? О том же самом,
Что и в былом, что и в былом.

И снова память воскресила
Непререкаемый завет:
-Жизнь только там, где есть Россия.
Где нет России – жизни нет.